Groves Memorial Community Hospital

Location:
Fergus, Ontario
Project Type:
DBF – Design Build Finance
Infrastructure Type:
Health Care
Contract Value:
$127.5 million
Estimated Value for Money:
To be announced following financial close

About the Project:

  • The project involves the construction of a new hospital in Aboyne, Ont., between Elora and Fergus, to replace the existing Groves Memorial Community Hospital in Fergus.

Status

  • Request for Qualifications:
    Sep 17, 2015
  • Short-list Bidders Selected:
    Feb 29, 2016
  • Request for Proposals:
    Jun 21, 2016
  • Winning Bidder Selected:
    Jun 15, 2017
  • Construction Begins:
    Aug 09, 2017
  • Construction Ends:

Winning Bidder

EllisDon Infrastructure GMCH Inc.; Developer: EllisDon Capital Inc.; Architect: Tillmann Ruth Robinson; Engineering Teams: The Mitchell Partnership; WalterFedy Partnership; Hastings and Aziz; Design-Builder: EllisDon Design Build Inc.; Financial advisor: EllisDon Capital Inc.

Features

  • building on an existing model of care that links traditional hospital-based acute care services with community-based services to achieve an enhanced continuum of care
  • providing a framework to address future flexibility and changes in technology
  • providing facilities that meet infection prevention and control standards and reflect best practices and evidence-based design
  • providing services within a model of care to accommodate projected needs-based demographic change
  • a replacement hospital built on a greenfield site, with more space for emergency, ambulatory, diagnostic and inpatient services to accommodate a growing community
  • 37 of the 45 beds will be in private single patient rooms with a dedicated washroom and shower and large windows 
  • the remaining eight beds will be in two-bed rooms each with a private washroom 
  • all inpatient rooms will have views of the surrounding rural landscape, including the Grand River and extensive trail network
  • modernized infection control measures, including additional isolation facilities, to enhance the hospital's ability to respond to a pandemic or disease outbreak
  • an onsite helipad to allow for faster access to patient transfers by air ambulance
  • large windowed areas that allow natural light to penetrate deep into the building and ultimately connect the interior with the outside
  • Simplified wayfinding, making it easy for visitors and patients to navigate to their desired destinations. Hospital services that are used most frequently by outpatients are positioned closest to the main entrance to ensure easy access.

Community and Green Benefits

The project focuses on the services most urgently needed by the Centre Wellington community.

This brand new rural hospital development will integrate into the Grand River trail network and the natural surroundings, and is expected to achieve a Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) Silver certification for design excellence and sustainability.